Nyligen blev det känt att fotbollsklubben GAIS tvingar bort sin omtyckta mittback Abbas Mohamad. Klubben påstår att Mohamad brutit mot klubbens värdegrund vid flera tillfällen. Detta då han på sin privata Instagramplattform delat innehåll från den kritiserade och numera häktade skandalentreprenören Andrew Tate.
Nu rasar många supportrar mot klubben och de menar att man ska få ha vilka personliga åsikter man vill, samtidigt som man spelar fotboll för GAIS. Reaktionerna blev så kraftiga att GAIS ledning kände sig nödgade att göra ett uttalande på Twitter. Samtidigt får klubben nu också stöd för sitt beslut.
Kallades in på uppsträckningssamtal
Efter det att klubben uppmärksammat att Abbas Mohamad delat flertalet videoklipp på sin privata Instagram så kallades han in på samtal med klubbledningen. I en kommentar så säger GAIS att man förtydligat vad spelaren påstås ha gjort sig skyldig till och att hans agerande med att sprida Andrew Tates budskap går emot klubbens värdegrund. Man kommunicerade följande:
Igår blev vi uppmärksammade på att en av våra spelare, via sociala medier, uttryckt stöd för en offentlig person som nyligen häktats misstänkt för våldsbrott mot kvinnor. Det här är givetvis något som är helt i strid med GAIS värdegrund”
-GAIS klubbledning i kommentar på Twitter
Men samtalet hjälpte föga då Abbas Mohamad fortsatte att dela nytt innehåll från Andrew Tate på Instagram. Detta har nu lett fram till att klubben alltså avslutar Mohamads kontrakt och att de båda går skilda vägar. På hemsidan står följande:
GAIS och den nyligen kontrakterade backen Abbas Mohamad har valt att gå skilda vägar. Såsom arbetsgivare kommer klubben inte att kommentera omständigheterna ytterligare.
-GAIS i en kommuniké om ärendet.
Redaktionen analyserar
Här fokuserar vi på en enda viktig sak! Frågan kokar rätt snabbt ned till om man som arbetsgivare skall ha sista ordet och rätt att kontrollera vad ens anställda tycker och tänker på privata sociala medier. Vad tycker du själv? Vad är åsikts- och yttrandefriheten egentligen värd när man så lätt kan bli av med sitt jobb på det här sättet som Abbas Mohamad nyss blev i GAIS?
Hur långt ska man behöva gå i att sälja bort sina fri- och rättigheter för att ta en anställning idag? Vad kan avtalas bort? Är det verkligen en sund inställning att kräva att anställda rättar sig i ledet efter en luddig “värdegrund“, även utanför jobbtid?
De som försvarar GAIS beslut behöver förklara sig grundligt till varför man tycker att det här utfallet är bra och Redaktionen menar att man också ska ta sig en funderare och redogöra för konsekvenserna av ett sådant här beslut. Hur kommer framtiden utveckla sig om vi låter detta få fortsätta?
Oavsett vad du nu tycker om Andrew Tate så undrar vi om du själv kan peka ut vad i GAIS värdegrund som Abbas Mohamad brutit mot? Är det meningen om en verksamhet fri från sexism? Bra och given punkt att ha med såklart. Men blir Mohamad automatiskt en sexist för att han delar innehåll från Andrew Tate?
Och visst påverkas vi av historier som denna. Inte minst kan den influera redan existerande och oroväckande tendenser i företag och organisationer där debattklimatet redan är ansträngt. Dessa typ av beslut är begränsande och smått obehagliga för alla. För vem vill komma till jobbet och behöva tassa på tå inför risken att någon kan överhöra ett vanligt samtal kollegor emellan? Tänk om ett enda förlupet och misstolkat ord kan leda till att du skiljs från din anställning veckan efter?! Det gamla uttjatade uttrycket “högt i tak för alla slags tankar och idéer” är just sällan ett tecken på att organisationen ifråga har högt i tak. Och om detta får fortgå och sprida sig så sänks taket rejält. Det kan du vara säker på.
Många menar att Andrew Tates misogyna beteende och hans brottsanklagelser om trafficking är överordnat att Abbas Mohamad ska kunna vara kvar i klubben. Och vi håller med kritikerna på en viktig punkt. Det är okej om det han anklagas för har skett på arbetstid. Men endast om det sker på arbetstid! Det är en stor skillnad på privat och jobbtid.
Var Mohamad en dålig mittback? Gjorde han många självmål? Nä, det var ju inte en undermålig prestation som ledde fram till att han sparkades. Här spekulerar vi i om det funnits en diffus känsla från klubbledningen över att “man borde göra något” åt hans privata sociala medier postande. Och varför kände ledningen så? Var man rädd för att han skulle influera unga manliga spelare i klubben som säkerligen såg upp till honom, genom att dela Andrew Tates budskap?
Ja, då hade man kunnat kommunicera det tydligt och argumenterat rakryggat angående sitt beslut med hänvisning till faktiska och sakliga omständigheter. Det gjorde man inte, utan nu gömmer sig ansvariga bakom klubbens luddiga värdegrund.
Det blir nu mycket intressant att följa Abbas Mohamad och hans karriär. När blir han förlåten och av vilken klubb? För det kan väl inte vara så att GAIS beslut leder till någon form av svartlistning inom den svenska fotbollen? Vi bevakar utvecklingen.