Jimmy Donaldson, mer känd under sitt alias MrBeast, är världens största Youtubekreatör. Framgångarna har under åren stått på rad, samtidigt som stjärnan och hans företagsimperium nu står anklagat inför en rad allvarliga händelser. Youtubestjärnans samtliga Youtubekanaler når idag över 460 miljoner prenumeranter och annonsintäkterna är ofattbart stora. Bakom de mycket allvarliga anklagelserna står flera av hans tidigare anställda tillika personer som tidigare deltagit i hans videos. MrBeast anklagas även för att vara en fullblodspsykopat som endast skulle drivas av pengar och framgång och ha lite intresse för sina medmänniskors väl och ve.

Några av de mest allvarliga anklagelserna rör stjärnan nära vän och tidigare samarbetspartner. Denne påstås ha begått sexuella övergrepp och har även bevisats ha sexchattat med minderåriga barn. Flera andra händelser såsom misshandel, påståendet att flera av kanalens videos är fejkade, mobbing och psykisk misshandel mot tidigare anställda i företaget har också nått löpsedlarna. MrBeast har sedan drevet tog fart varit mer eller mindre tyst och inte bemött kritiken, men har nyligen valt att anlita en av Hollywoods främsta PR-experter i ett försök att rädda kvar sitt varumärke. Samtidigt har det enligt uppgift visat sig att Google och Youtube jobbar för högvarv för att minimera skadorna på deras guldkalv genom att “skuggbannlysa” vissa sökningar om skandalerna i företagets sökmotor såväl som på streamingplattformen.

Bild: Steven Khan, CC BY 4.0

Kanalens enorma följarskara har bidragit till kanalens ofattbara annonsintäkterna, samtidigt som mycket pekar på att de många framgångarna kommer göra så att det snart inte kommer finnas en enda annonsör som har råd att fortsätta göra reklamsamarbeten med MrBeast. En fråga som vi ställer oss är om varumärkets stora och i många fall lojala följarskara skulle kunna skydda honom ifrån ett totalt haveri?

Häng med till slutet så ger vi vår analys av vad vi tror!

Är detta början till slutet för världens största Youtuber?

Jimmy Donaldson började sin karriär på YouTube år 2012 och har idag en lång historia av att skapa otroligt underhållande videos, vilka har samlat på sig flera hundratalsmiljoner visningar. Hans videos gästas oftast av olika människor som bjudits in för att testa sina gränser i utbyte mot att få chans på att vinna en stor mängd kontanter. Något annat som ökat på MrBeasts popularitet är hans filantropiska arbete, som att han en gång betalat gråstarrsoperationer för 1000 personer, som återfick sin syn, eller videon där han lät borra hundratals sötvattenbrunnar för boende i fattiga byar i Afrika.

MrBeast har med sitt hårda arbete och totala dedikation nått den absoluta toppnivån på streamingplattformen Youtube. Han vill bli störst och han vill bli bäst. Samtidigt som han skördat framgångar på löpande band, får han nu allvarlig kritik för att han med pengarnas makt gör videos där han låter människor tävla om kontanter mot att de utsätter sig för olika galna fysiska eller mentala utmaningar. Kritikerna menar att han slugt och beräknat använder sig av de flertalet goda gärningarna han genomför som en täckmantel för att samla på sig ännu fler tittare och tjäna än mer pengar. Det är i kölvattnet av dessa händelser som den tidigare perfekta fasaden nu börjat krackelera.

Bild: Esther Vargas, CC BY-SA 2.0

Det var i juli i år som hans gamla vän och samarbetspartner Ava Kris Tyson avslöjades ha fört mycket olämpliga samtal av sexuell karaktär med minderåriga. Det är alltså fråga om ren och skär så kallad “grooming” och så sent som i augusti anklagade även en tidigare anställd hos MrBeast, Ava Kris Tyson för att ha utsatt henne för sexuella övergrepp. Detta har senare Tyson nekat till. Skandalen ledde fram till att MrBeast fick sparka sin vän från kanalen och det riktiga beslutet att sparka vännen var som att öppna ett par dammluckor. Drevet var ett faktum.

Nu har fler personer ifrån MrBeast-teamet klivit fram och berättat trovärdiga historier om att flertalet videos varit fejkade, såväl som att det ofta förekom mycket osäkra arbetsförhållanden under inspelningarna. Men inte nog med det. Som lök på laxen dök det nyligen upp en äldre video där MrBeast kunde ses dra rasistiska skämt. Detta var något Youtubestjärnan snabbt bad om ursäkt för.

Hollywoods främsta PR-konsult anlitas 

Drevet har sedan dess fortsatt och lett fram till att MrBeast anlitat toppadvokater såväl som en av Hollywoods absolut främsta PR-konsulter, i ett led för att försöka minimera skadorna efter alla de negativa vittnesmålen. Plötsligt läckte även ett internt företagsmemo ut till pressen, där representanter för MrBeast kungjorde att man tagit anklagelserna på stort allvar och har begärt en “fullständig bedömning och utredning av den interna kulturen” på företaget. Man gav även i uppdrag till advokatbyrån att reda ut alla händelser där någon form av “olämpligt beteende” drabbat människor, deltagare eller anställda relaterade till företaget och varumärket MrBeast.

Men det tar alltså inte slut där. I veckorna har flera djupgranskande avsnitt publicerats av andra Youtubekreatörer, där det också avslöjas att MrBeast själv, anställt en man dömd för sexualbrott mot barn, detta som kanalens ansvarige manager. Den brottsdömda mannen har också figurerat i flertalet publicerade videos under aliaset “Delaware”, den delstat som han har dömts för brott i. Dessutom har mannen i ett försök att dölja sin identitet varit den enda anställda som deltagit framför kameran iförd ansiktsmask. Allt med MrBeasts goda minne.

En före och efter bild på MrBeast nära vän och tidigare samarbetspartner på Youtubekanalen, Ava Kris Tyson. Idag har han valt att identifiera sig som transkvinna. Bild: Youtube/UpperEchelon

Om anklagelserna mot den nära vännen Ava Kris Tyson sade MrBeast så här:

“Under de senaste dagarna har jag blivit medveten om de allvarliga anklagelser som framkommit kring Ava Kris Tysons beteende på nätet och jag är äcklad och motsätter mig sådana oacceptabla handlingar. Under den här tiden har jag fokuserat på att anlita en oberoende tredje part för att få genomfört en grundlig utredning, för att säkerställa att jag har alla fakta.

Med det sagt har jag sett tillräckligt på nätet och vidtagit omedelbara åtgärder för att ta bort Ava från företaget, min kanal och all koppling till MrBeast. Jag tolererar eller stöder inte någon av de olämpliga handlingarna. Jag kommer att ge de oberoende utredarna den tid som krävs för att genomföra en omfattande utredning och kommer att vidta ytterligare åtgärder baserat på deras resultat.

Redaktionens analys

MrBeast har seglat upp och blivit ett enormt varumärke och franschise. Samtidigt åtnjuter han också titeln som världens största Youtubekanal, med total över 460 miljoner prenumeranter. Vi konstaterar att MrBeast på några år vuxit till att bli en ren och skär PR-succé tillika kassako för den Googleägda streamingplattformen Youtube. Samtidigt framstår de många vittnesmål som tidigare anställda nu framkommer med som mycket trovärdiga, och de blir också fler och fler för varje vecka som går.

Vi frågar oss om ett varumärke då kan vara “too big to fail” som i detta fallet? Vad tänker du?

Nog för att MrBeast-varumärket idag är riktigt starkt och på senare år dessutom förgrenat sig till egen chokladtillverkning och bland annat också som hamburger-franschise, så tror vi att bilden av den tidigare fläckfria filantropen MrBeast, för evigt kommer vara befläckat.

Kanalen har idag världens största följarskara. Men kommer då det vara just MrBeast stora följarantal som på kort sikt kan hjälpa till att skydda hans varumärke från ett totalt PR-haveri? Och på lång sikt också glömma alla tidigare oförrätter och dåliga rykten och hjälpa honom tillbaka? Ja, kanske. Människor har en tendens att glömma och förlåta och i synnerhet om man är ett hängivet och lojalt fan.

Populära MrBeast videos i Youtubesökning. Bild: Youtube

Men samtidigt, nej. Vi lutar åt att skandalerna kokat under ytan länge och att de kommer få bestående negativa konsekvenser för MrBeast-imperiet. Detta eftersom flera av anklagelserna innehåller brott och sexuella övergrepp mot minderåriga barn, så kan inte ens en multimiljondollarmaskin som MrBeast betala tillräckligt mycket för att skydda sig från drevets obarmhärtiga tentakler.

Och med all rätt! Brott mot barn skall aldrig någonsin överskylas eller ursäktas och om man som företag väljer att anlita en känd PR-expert för att skydda varumärket, snarare än att lägga sig platt för de mycket allvarliga anklagelserna så kommer det oundvikligen leda till att varumärket tar rejält med stryk. Men frågan är om det också kan bli dödstöten? Kanske, men kanalen är samtidigt mycket inkorporerad i Youtubes historia, framgång och anseende, så vi tror Google och Youtube kommer göra sitt för att skydda sin fixstjärna MrBeast.

Redaktionen hoppas naturligtvis att MrBeast nu lägger alla kort på bordet och väljer alternativet att pudla. Gör han inte det och istället väljer strategin med att förringa och relativisera anklagelserna så kommer hans varumärke för evigt kommer vara förknippat med minnet av grava sexuella brott mot barn och det kommer MrBeast i längden inte att överleva.

Videon: Del 2/2 från Youtubern “Dogpack404” som granskat omständigheter kring MrBeast.

Betyget till MrBeast blir därmed 5/5 skämskuddar och vi hoppas få se bot och bättring inom kort.