Bild: Gage Skidmore,CC BY-SA 2.0

Det var under en välgörenhetskväll tidigare i somras för Hospitals of Regina Foundation, som den kände Hollywood-skådespelaren tillika ståupp-komikern Rob Schneider, retade upp sin publik till den milda grad att han blev tvungen att avbryta sitt framträdande och lämna scenen i förtid. Många av de skämt som Schneider drog på scen, har av vissa åskådare senare beskrivits i ordalag som: “transfobiska, misogyna och fulla med anti-vaccinationsåsikter“.

Schneider gästade GalaxyCon år 2019. Bild: Super Festivals, CC BY 2.0

Upprörda och arga åhörare som efter eventet givit vittnesmål till diverse tidningar, sade att absolut ingen människa i publiken skrattade åt hans skämt. Minst en person har sedan bekänt att man kände sig mycket obekväm med de ämnen som komikern berörde under kvällen. Talespersoner för sjukhuset har sedan dess kommenterat insamlingskvällen och framträdandet. Stiftelsen fördömer det hela och säger att sjukhuset inte står bakom några delar eller åsikter som Rob Schneider framförde uppe på scenen under galakvällen.

Stiftelsen ursäktade sig även med faktumet att man bokat Schneider redan ett år i förväg, redan under 2023. Samtliga reklamposters och artiklar på stiftelsens hemsida rörande komikern och dennes deltagande har sedan dess också tagits bort.

“Hospitals of Regina Foundation nor condone, accept, endorse or share the positions Schneider expressed at the fundraiser event. While we recognize that in a free and democratic society, individuals are entitled to their views and opinions and that comedy is intended to be edgy, the content, positions, and opinions expressed during Mr. Schneider’s set do not align with the values of our Foundation and team.”

-Talesperson för välgörenhetsgalan om Rob Schneiders uppträdande

Har tidigare varit i hetluften för sina åsikter

Rob Schneider, 60, är känd för flertalet roller i stora Hollywoodkomedier, ofta tillsammans med Adam Sandler. Detta är inte första gången stjärnan uttryckt sina politiska åsikter offentligt. Han har tidigare kallat COVID-19-vacciner för “experimentell genterapi”. Schneider har även kritiserat tv-programmet “Saturday Night Live” för att man lät komikern Kate McKinnon sjunga “Hallelujah” utklädd som Hillary Clinton, något han inte uppskattade.

Schneider gästar 2023 års AmericaFest. Bild: Gage Skidmore, CC BY-SA 2.0

Schneider själv har sedan händelsen inte givit något publikt uttalande via sina sociala medier eller via sin agent. Men en paparazzi-fotograf från The New York Post, fångade stjärnan senare ute på stan och fick med sig enda kort kommentar som löd: “Cancelkulturen är över nu.

Redaktionens kommentarer

Vi minns tillbaka när någon drog ett grovt skämt förr i tiden. Var människor förr mindre lättkränkta? Antingen skrattade du åt skämtet eller så gjorde du inte det. Och ja, visst hade vi människor förr i tiden en utvecklad känsla och en medveten hänsynsfullhet som vi såklart aktiverade inom oss, när det kom till att skämta om olika förtryckta samhällsgrupper. Och ja, vi förstod redan då att en del skämt gick långt över anständighetsgränsen. Skillnaden mot idag är dock tydlig. Var skämtet rasistiskt, kränkande eller riktigt osmakligt så hölls det endast under armarna av de närmast sörjande och så var det bra med det sen. Det startades inga drev på lokaltidningens debattsida med krav på att någon skulle sparkas från sitt jobb och inte heller var det standard att få mordhot i brevlådan. Humor var humor, oavsett vad, och folk hade förmåga förmåga att särskilja olika saker och reaktioner åt på ett annat, mer lättsamt sätt.

Har vi då kommit längre fram idag, i vårt uttryck och omtanke, när det kommer till samhällets mest förtryckta och marginaliserade röster? Vi är inte så säkra på det. Idag är det oftare regel än undantag att folk upprörs över humor och skall kräva komikers avgång eller totala underkastelse som plåster på det kränkta och ständigt öppna såret. Kränks vi inte för egen räkning, så är det lätt att skapa nya offerroller genom att kränkas åt andra.

Rob Schneider år 2010. Bild: Kingkongphoto & www.celebrity-photos.com, cc-by-sa-2.0

Har vi idag snarare tappat distansen till humor som konstform och förståelsen för dess djupare funktion? Humorn verkar som ett uttryck för olika känslor och åsikter inom ett samhälle. Om vi inte klarar av att ha en distans och förståelse för humorn och t.ex. istället allt som oftast kräva att komiker skall censureras, eller bli av med sina uppdrag? Vad skulle i förlängningen hända med ett sådant samhälle? För det kommer alltid finnas någon som stör sig på något och att försöka ta hänsyn till allt och precis alla, hela tiden, det blir inget lätt samhälle att leva i på något vis.

Redaktionen påminner igen om att humor och satir, genom tiderna har fungerat som en “folkets pysventil”. Humorn har kanaliserat en mängd olika känslor och åsikter på ett kontrollerat och stilfullt sätt. Humor och satir har fungerat som yttrandefrihetens grundpelare genom historien. Många människor förefaller idag vara rätt ogrundade i sina förhållningssätt till humor och en del är till och med rätt historielösa till vad humor och satir “bring´s to the table“.

I frågan om det var rätt att tvinga Rob Schneider av scenen den där kvällen? I princip nej, blir svaret. Betyder det då att vi tycker att Schneider var taktfull och hade tajming, eller att hans skämt var passande? Nej, det gör ju inte det som sagt.