Den amerikanska journalisten Rikki Schlott är en mångsysslare som bland annat är kolumnist på tidningen New York Post. Tidigare i år skulle Schlott medverka i en debattpanel på filmfestivalen “South by Southwest (SXSW)“. Men strax innan panelen skulle starta så visade det sig att det inkommit klagomål riktade mot henne och nu var vissa företrädare för filmfestivalen plötsligt tveksamma till att ha med henne i panelen trots den tidigare bekräftade bokningen. Det hade nu framkommit att Schlott historiskt visat sig vara kritisk till den amerikanska cancelkulturen, något hon är även idag.
Anklagelserna menade att Schlott varit lite “väl fokuserad på idén om cancelkultur”, varpå hon pekades ut som tvivelaktig och därmed skulle komma att nekas delta i panelen, något som filmfestivalen tidigare utlovat. Det ironiska i den här historien är att den debattpanel som Schlott skulle delta i, hade som huvudämne att diskutera hur amerikanska oberoende väljare kan bidra till att minska den kraftiga polarisering som landets två-partisystem och tillhörande politiska diskussioner idag bidrar till.
Och nu skulle hon alltså stoppas före hon ställt sig på startlinjen, i en debatt vars syfte var att minska den politiska polariseringen i USA. Redaktionen undrar stillsamt hur pass känsliga filmfestivalens ledning ansåg att dess besökare var inför att få se en öppen och fri debatt utspela sig?. Vad trodde man skulle kunna hända om man låtit Rikki Schlott få delta och debattera dessa viktiga frågor, något man uttalat skulle kunna minska den hatfulla polarisering som USA lider av dagligen? Skulle deras öron trilla av så fort ett nytt perspektiv eller argument skulle presenteras i debatten? Ja, vi lär väl aldrig få svar på den punkten.
Redaktionens analys
Visst är det så att filmfestivalen SXSW, precis som Rikki Schlott själv tidigare konstaterat, med all önskvärd tydlighet bevisat hennes poäng om att cancelkulturen i landet fortfarande står stark och att en fri och öppen debatt behövs nu mer än någonsin. Självklart måste olika idéer utmanas och inte tystas som i det här fallet. Detta är något som borde vara självklart för den allra största merparten av oss eller? Nej, det verkar fortfarande inte så och tydligen är det mycket jobb som fortfarande behövs göras.
Att som vi Redaktion fortsätter skapa grund för bra diskussioner och publicera opinions- och analyserade artiklar, det är något vi kommer att fortsätta med. För hela den här soppan med Schlott och SXSW visar återigen prov på att cancelkulturens giftiga tentakler når långt och när de väl får fäste, släpper de sällan taget om sina offer, som får plikta med det yttersta offret; bli av med karriär och anseende.
Det lustiga är att Rikki Schlott även författat och publicerat boken: “The Canceling of the American Mind” samt driver podden “The Lost Debate-podcast“. I den senare debatterar hon och engagerar sig gärna i frågor som rör högre utbildning, kvinnorättskamp och yttrandefrihet. Men den här gången tilläts hon alltså inte att få göra sin röst hörd. Och i synnerhet relaterat till kvinnors fri- och rättigheter blir det märkligt att man väljer att tysta en kvinna, som har för avsikt att minska hat och hot i samhällsdebatten.
Förmodligen skedde detta på grund av att någon med makt inom SXSW, influerats av någon med vad vi får tro är en ängslig och lättkränkt karaktär med ett tillhörande stort socialt kapital och påverkansmöjlighet, bestämt sig för att tysta Rikki Schlotts röst från samhällsdebatten.
Detta är något som sker gång på gång, världen över och det är något vi på Redaktionen ständigt försöker beivra med vårt skrivande och deltagande i debatten. Gör något du med! Dela gärna våra artiklar så andra kan få läsa dem och upptäcka vår sajt och följ oss gärna på Instagram och Linkedin. Det uppskattar vi väldigt mycket!