Bild: Erik Drost, CC BY 2.0

Amerikanen Logan Paul som är influenser, poddare, brottare och tillika en av grundarna till den världspopulära drycken Prime, står nu återigen mitt i hetluften. Detta efter att Youtubejournalisten Stephen “Coffezilla” Findeisen publicerat nya videos om Paul, efter att de flertalet tidigare granskningar som gjorts om Pauls uppmärksammade och havererade projekt “CryptoZoo” fått stor spridning. Tilltaget har nu fått Logan Paul att ilskna till rejält och han går nu till våldsam motattack där han stämmer journalisten Coffezilla för förtal och kräver motsvarande cirka 800.000 kronor i skadestånd.

Enligt Coffezilla var projektet CryptoZoo en enda stor bluff, där tusentals människor investerat tro och hopp i det “spel”, som skulle få dem att tjäna massor av pengar. Men istället för att skära guld med täljkniv, så kraschade “spelet” och alla investerare förlorade miljontals dollar på kuppen. Något som Logan Paul lockat dem in för att investera. Syftet med Coffezillas granskning har från början varit att få Paul att betala tillbaka till alla de människor som förlorat pengar, något han först ska ha gått med på, men som i praktiken aldrig skett.

Kläcka digitala ägg och tjäna storkovan?

Coffezilla har publicerat flertalet videos och kommentarer gällande Logan Pauls hantering av haveriet med CryptoZoo. Direkta anklagelser om bluff och bedrägeri riktades mot influensern, som vid tidpunkten då det begav sig, strax därpå avslöjandet publicerades, kröp till korset och utlovade återbetalningar till alla de som förlorat sina surt förvärvade pengar.

Marknadsföringen och starten till CryptoZoo började när Paul marknadsförde det på sin podcast Impaulsive i augusti 2021. Där avslöjade influensern att han arbetat med sitt ”eget NFT-projekt” och kallade det för: ”ett riktigt roligt spel som också tjänar pengar åt dig”. CryptoZoo är i grunden ett spel uppbyggt på så kallad blockchain-teknik, där spelaren köper kryptovaluta inne i spelet, kallat $Z00, för att sedan spendera valutan på digitala ägg, som sedan kläcks till olika djur. Äggen kunde teoretiskt sett också avlas fram, vilket skulle resultera i sällsynta hybrider, något som kunde inbringa mycket pengar för spelarna när de väl skulle säljas.

Bild: Youtube/IMPAULSIVE Clips. Logan Paul berättar om sitt projekt CryptoZoo.

Under de år som passerat sedan starten av CryptoZoo med dess efterföljande krasch, har Logan Paul varit riktigt slug. Han har återkommande nyttjat sina stora sociala plattformar för att tona ned allvaret i anklagelserna mot honom och har gjort försök att istället vända strålkastarljuset mot den granskande journalisten. Bland annat gick Paul ut i en försvarsvideo där han sa att han inte tjänade några pengar på CryptoZoo och anklagade journalisten Coffezilla för att endast använda hans namn i sina videos, för att få massor av visningar och tjäna pengar.

Coffezilla har i flera videos återkommit och försökt förmå influensern att hålla det utlovade återbetalningsprogram som han tidigare kommunicerat. För det skulle visa sig att det återbetalningsprogram influensern lovat investerarna, till dags datum endast återbetalat en bråkdel av alla de pengar som folk faktiskt har förlorat.

”Logan Paul väcker denna förtalsstämning för att hålla Findeisen (Coffezilla reds. anm.) ansvarig för sina handlingar och för att hålla honom ansvarig för den enorma skada som han har orsakat Pauls rykte genom avsiktlig och hänsynslös spridning av förtalande osanningar.”

-Logan Pauls juridiska ombud i stämningsansökan

Youtuber och grismisshandlare?

Inte nog med att drevet mot influensern tog skruv och gjorde folk över hela världen väldigt upprörda. I samma veva uppdagades en ny skandal. Denna gång rörde det Pauls tidigare “husdjursgris”, döpt till Pearl. Djurräddarna på organisationen Gentle Barn publicerade ett inlägg på sitt TikTok-konto och berättade att en gris hittats övergiven på ett fält bredvid en annan död gris. När Djurräddarnas inlägg snabbt gick viralt kände flera följare och fans igen grisen Pearl från Pauls Youtubevideos.

Djurräddarna på Gentle Barn behandlade vid omhändertagandet grisen Pearl för en livshotande infektion i livmodern och för hennes trasiga öron. I videon berättar företrädare för organisationen att de fått uppgifter om att grisen de räddat, ursprungligen köpts och fötts upp av en “influenser”. I videon fortsatte man att berätta att det är väldigt vanligt att människor köper minigrisar eller så kallade “tea-cup-grisar” för att skapa uppmärksamhet och öka på sitt följarantal på sociala medier. För visst håller du med? Vem tycker inte om att följa någon som har ett sött djur i sitt innehåll?

Tweeten: Upprörd kommentar om Logan Paul och hans gris Pearl.

Organisationen fortsatte i klippet att förklara att grisarna dock växer snabbt och har oväntade behov som ägarna först inte räknat med. Det medför att de senare ofta överges eller avlivas av sina ägare.

Logan Paul har senare försvarat sig och sagt att han vid tidpunkten flyttade till Puerto Rico och kunde inte ta med sig Pearl. Han menar att han tog ansvar och omplacerade Pearl till en fin hästgård där hon blev väl omhändertagen. Uppgifter som senare framkommit till Paul och som denne kommenterat, pekade på att ägaren till hästgården senare flyttat och inte kunde behålla grisen, varpå han skänkte bort henne till en granne. Paul menade vidare i sin kommentare att han var ovetande och chockad över att höra att Pearl blivit omplacerad på nytt, denna gång till en helt okänd person.

Paul sa sig omedelbart ha kontaktat djurräddarna på Gentle Barn när informationen om Pearl gått viral på nätet. Han säger sig också ha erbjudit att hjälpa till ekonomiskt och säger sig hoppas att en dag kunna återförenas med Pearl, om han får lov till det av räddningsorganisationen.

Många av Pauls fans uttryckte stark skepsis till om hans uttalande kring Pearl var sanningsenligt.

Redaktionen analyserar

Det får sägas framgå med all önskvärd tydlighet att turerna kring influensern Logan Paul definitivt skadat hans tidigare goda rykte. Sättet han hanterat anklagelserna som riktats mot honom först gällande det kapsejsade CryptoZoo, och sedan där han på flera sätt försökt klara sig undan ansvar och slippa återbetala alla de som förlorat pengar när hans projekt kraschat, lämnar oss med en mycket besk smak i munnen.

Paul framstår på inget sätt som trovärdig, utan verkar endast jaga rikedom, uppmärksamhet och fler följare. Sättet han bemött den för övrigt mycket trovärdiga och duktiga Youtubejournalisten Coffezilla på, är under all kritik. Inte minst nu när det visar sig att han stämmer journalisten för förtal, långt efter det att han avslöjats med sina lurendrejerier. Logan Paul är ingen fattig man. Bara på Youtube har han över 23 miljoner följare och gör ofta videosamarbeten med andra Youtubestjärnor, så som influenser och boxaren KSI och han har flera gånger deltagit i MrBeast-videos.

Tweeten: Coffezilla kommenterar Pauls märkliga beteende.

Lanseringen av funktionsdrycken Prime tog världen med storm och hypen var enorm. Inte långt efter att hyllorna började gapa tomma, i takt med att efterfrågan ökade, kunde man plötsligt se folk sälja Primeflaskor på nätet till hutlösa priser. Rent ekonomiskt finns det ingenting som hindrar Logan Paul att faktiskt ersätta alla de som förlorade pengar på CryptoZoo. Återbetalningar på miljontals dollar kommer på sin höjd nagga hans bankkonto lite i kanten.

Men vad är det då som gör att det är så svårt för Logan Paul att erkänna sitt misstag och återbetala pengarna han lovat? Istället för att betala tillbaka sina investerare, be om förlåt, pudla och gå vidare, så väljer Paul nu att gå till strid. För att varför då? Ja, vi undrar stillsamt om det kan vara så enkelt att Paul tror att han genom sitt världskändarykte och inflytande är immun mot kritik och därmed odödlig för att få företag och varumärken han står bakom att bli utsatta för bojkott och bli cancellerade?

Ofta visar det sig att när internationellt kända personer med stora följarskaror trampar i klaveret, så påverkar det inte karriären i stort. Detta då folk idag lever mer än någonsin i sina egna filterbubblor och “traditionell media” klarar inte längre av att påverka opinionen i breda målgrupper, där följarna finns. Detta då de har begränsad räckvidd och därmed en långt mindre chans att kunna påverka ödet för människor som gör bort sig på riktigt och därmed också bidra till att utkräva någon form av ansvarstagande och rättvisa.

Detta för att man som traditionella medier inte längre når många av de yngre målgrupperna och om de mot all förmodan skulle göra det, så går informationsflödet idag supersnabbt, där en skandal likt den som Logan Paul ställt till med, kan blåsa över snabbt och med få vakna ögon på sig. Paul har som många andra stora och internationella influensers med tiotals miljoner fans, så pass många och trogna följare, att när de så gör misstag så förlåter följarna mycket snabbt. Många av dem kanske inte ens nås av nyheten.

Slutligen kan vi konstatera att den här historien lämnar Logan Pauls rykte ordentligt nedsvärtat och detta för en lång tid framöver. Redaktionen är benägna att hålla med Coffezilla i dennes analyser om att Logan Paul uppvisat ett mycket klandervärt beteende kring hanteringen av skandalen. Fy skäms Logan Paul säger vi från Redaktionen! Betyget till influensern blir 5/5 skämskuddar.